Tuesday, 29 January 2013

Töltött úritök

Ez a poszt eredetileg úgy indult volna, hogy utálom a tököt. Helyesen a mondat így hangzik: továbbra is utálom a sütőtököt.
Egészen komoly kutatást végeztem a wikipedian és egyéb szótároldalakon mire fenti mondatot ilyenformán meg mertem fogalmazni. Megtudtam például  hogy az úritök angol nevének (ami a squash) keresztapja Roger Williams, a Rhode Island alapítója, és, hogy az úritök fútónövény, amit felfelé növő szárakba kötöznek (ami magyarázat volt arra, hogy a növény, amit Kínában egy paraszt házában láttam is úritök volt.)

uritok Kina


Mindezen erőfeszítés két kis szellemre emlékeztető tök miatt.
Az előző heti biocsomagomban érkezett meglepetésként e két kis csoda, s bár sajnáltam megenni őket,   ételt nem dobunk ki, s mert bio, így nem álltak volna el az idők végezetéig, kis internetes böngészést követően találtam egy receptet, ami felkeltette az érdeklődésem  (Az eredeti a GoodFood oldalán található  cukkinivel, lentebb az én variációm).

Hozzávalók:

  • 2 kis úritök
  • 1 összetört fokhagymagerezd
  • 3 ek repceolaj (vagy olívaolaj) 
  • 1 ek tört chili
  • 1 ágacska kakukkfű, felaprítva
  • 4 kisebb póréhagyma szár
  • pritaminpaprika, 2 cm kockákra vágva 
  • 2 vöröshagyma
  • 200g koktélparadicsom
  • 100g kecskesajt
  • 2 szar friss petrezselyem

Hozzavalok toltott uritok


Elkészítés:
Melegítsük a sütőt 200 fokra (ha légkeveréses 180 fokra), vágjuk félbe a tököket  vájjuk ki a magokat,  majd irdaljuk be a tököket, s végezetül `olajas, fokhagymás, tört csilis  masszával jól kenjük be mindegyik felületét. Én repceolajat használtam a kencéhez, mert szeretem a földies, karakteres ízet, de ízlés kérdése, aki nem szereti, maradjon az olívaolajnál.
Aztán irány a sütő, kb. 30 percig sütjük őket, amíg megpuhul a belük.

elkeszites, toltott uritok

Mindeközben a maradék összetevőkből a kecskesajtot és a petrezselymet leszámítva lecsószerű masszát készítünk. Lepirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a friss póréhagymát, s amikor a hagymák mar szépen kókadoznak a lábos alján, hozzáadjuk a kakukkfüvet  és a paprikát  A félbevágott paradicsomok akkor következnek  ha már a paprika is összeesett, sózzuk, borsozzuk. Amikor az egész lecsóállagú lesz, elzárjuk a tüzet.
Ha kész a tök, akkor a kecskesajtot belemorzsoljuk a masszába egyszer átmelegítjük  és mind a négy tökfélét megtöltjük a masszával. Újabb 10 perc a melegben, és kész is van az ebéd.

Végeredmény:
Egy hosszú  kevésbe stresszmentes hét után hatalmas elégtétel amikor az embernek sikerül egy ilyen ételt összehozni.
Kreatív, egyszerű, de nagyszerű, kis petrezselyemmel a tetején fogyasztottuk, vacsorára csak egy kis fél maradt :) Nagyon ajánlom, nekem nagyon ízlett.

toltott uritok


Jo étvágyat!




No comments:

Post a Comment