Egy pénteki napon a
budapesti Fehérvári úti piacra vitt az utam, ahol az első emeleten a téli
időjárás ellenére gyönyörű szép kistermelői árukkal szembesültem. A zöldségek
addig kacsingattak rám, míg elhatároztam, hogy hétvégére készítek egy jó adag
Jókai bablevest, mely az egyik kedvenc összetett levesem.
Hozzávalók:
- 1 kg füstölt csülök (mindenképpen csontos)
- 1 pár friss csípős debreceni kolbász
- 0,5 kg szárított bab (piacról való)
- 1 db TV paprika
- 2 db paradicsom (helyettesíthető konzervvel)
- 2 db közepes fej hagyma
- 4 db friss sárgarépa (nagyobb darab)
- 2 db friss petrezselyem gyökér
- 1 db friss zellergumó (kisebb méretű)
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 csokor friss petrezselyem zöld
- Fűszerek: só, bors, őrölt kömény, babérlevél, fűszerpaprika
- 2 evőkanál finomliszt
- napraforgó olaj a sütéshez és a rántás elkészítéséhez
Készül a bableves :-) |
Fontos, hogy első lépésként
a szárított babot a főzés előtt nyolc órával áztassuk be, különben nagyon
lassan fog megpuhulni. A következő előkészületi lépés a füstölt csülök
megtisztítása, valamint, ha túl nagy és nincs akkora lábosunk, akkor
kicsontozása és néhány kisebb darabra vágása. A paradicsomot forrázzuk le és
szedjük le a héját, a TV paprikát csumázzuk ki, az egyik vöröshagymát
szabadítsuk meg a külső héjától. Engedjünk hideg vizet egy legalább 5 literes
fazékba úgy, hogy a feldarabolt füstölt csülköt ellepje. A csontját is rakjuk
bele mindenképpen. Rakjuk oda a tűzre és kezdjük el forralni, úgy, mint ha húslevest
csinálnák. Közben helyezzünk bele 3 db babérlevelet, a paradicsomokat, a
paprikát és az egész vöröshagymát, valamint fűszerezzük meg sóval, borssal,
őrölt köménnyel ízlés szerint. Amikor felforr a víz a lábosban, vegyük vissza a
tűzerőt úgy, hogy szép lassan gyöngyözzön, és hagyjuk addig ebben az
állapotában, míg a csülök megpuhul.
Amíg fő a levünkben a
csülök, lesz időnk megtisztítani a gyökérzöldségeket és a maradék vöröshagymát,
valamint fokhagymákat. Aprítsuk fel az előbb említett zöldségféléket, valamint
vágjuk finomra a hagymaféléket a későbbi rántás elkészítéséhez. Ha a csülök
megpuhult vegyük ki a fazékból és helyezzük egy tálra és tegyük félre, a
csontját ne vegyük ki. Én ekkor ki szoktam venni a babérleveleket is.
Csöpögtessük le a babot és helyezzük az alaplevünkbe a gyökérzöldségek
társaságával és forraljuk lassú tűzön a levesünket tovább. Amikor a bab már
majdnem megpuhult (ez függ attól is, hogy milyen fajta és attól is mennyi időre
sikerült a főzés előtt beáztatni), rakjuk bele egyben a debreceniket és hagyjuk
a levesünkben kb. 8 percig, majd vegyük ki és rakjuk félre hűlni.
Jókai bableves |
A levesünkben főtt kihűlt
csülköt és pikáns debrecenit daraboljuk fel, a csülköt kockákra, a debrecenit
karikára. Hevítsünk egy serpenyőben kevés zsiradékot és a felkarikázott
debrecenit pirítsuk le. A felaprított csülköt és a felaprított, lepirított
debrecenit rakjuk vissza a még lassú forrásban lévő levesünkbe, a levesben lévő
csontot pedig vegyük ki. Abba a serpenyőbe, amiben a főtt debreceni karikákat
lepirítottuk (a pirítás közben engedett paprikás zsiradékot) öntsünk még annyi
olajat, ami felvesz két evőkanál lisztet, hevítsük fel közepesen. Amikor az
olaj kellő képen felhevült beleszórjuk a lisztet és világos rántást készítünk,
melyhez hozzáadjuk először az apróra kockázott vöröshagymát, majd egy perc után
a felaprított fokhagymával is ezt tesszük. Egy-két percnyi pirítás után
félrehúzzuk a serpenyőt és megszórjuk legalább egy evőkanál fűszerpaprikával.
Az így elkészült rántást felöntjük hideg vízzel és simára keverjük, majd a
forrásban lévő levesünkhöz öntjük folyamatos keverés mellett. A rántással
hagyjuk a levesünket kb. tíz percig kiforrni, majd ha szükséges utána sózni, és a végén feltesszük a koronát
frissen aprított petrezselyemmel. Az elkészült levest tartalmas tejföllel
tálaljuk.
Tipp: Ha túl nagy a füstölt
csülök, akkor elkészülte után rakjunk félre, hogy pár nap múlva egy kiadós
egyszerű csülkös ételt készíthessünk belőle. A recept hamarosan!
Bodi
No comments:
Post a Comment