Saturday, 7 September 2013

"Itt van az ősz, itt van újra" - nyári emlékek - bográcsos lecsó

Itt van az ősz újra, de míg valóban beköszönt a számunkra legkedvesebb évszak (mivel a SpiceAngels tagjai mind őszi gyerekek:-), addig szeretnénk felidézni a legkedvesebb nyári emlékeinket. Lesznek itt posztok bográcsos ételekről, grill ételekről, piaclátogatásokról, valamint főzőiskola ajánlóval és étteremajánlóval is készülünk határon innen és túl.

Kezdjük az egyik kedvencünkkel az igazi házias, kenesei:-) bográcsos lecsóval...

Mindhárman nagyon szeretjük nyáron a magyar tengernél tölteni hosszabb-rövidebb szabadságunkat. Ez idén sem volt másképp, bár hozzátartozik az igazsághoz, hogy sokkal több barátunkkal szerettünk volna kenesei hétvégéket eltölteni, de egyszerűen elszaladt a nyár.:-( Azért még tervezünk/szervezünk szeptember végére egy évadzáró Balatoonozást a Szülinapi-Szüreti Vigadalomra! :-)

A balatonkenesei kis kertben külön lehetőségünk van grill és bográcsételek elkészítésére. Egyik kedvencünk idén a bográcsos lecsó volt. :-)))

Hozzávalók:

- 1 kg paradicsom (a kenesei piacról)
- 1,5 kg paprika (a kenesei piacról)
- 3 nagy fej hagyma (a kenesei piacról)
- 1 gerezd fokhagyma (a kenesei piacról)
- kolozsvári szalonna (a kenesei hentestől)
- só, bors, 2 ek. fűszer paprika, őrölt kömény
- erős paprika (a kenesei piacról)
- 1/2 ek. Erős Pista
- füstölt kolbász
- házi kenyér (a Katica pékségből:-)

Készülőben a kenesei bográcsos lecsó / vagy láb a bogrács mellett :-)

Elkészítés:

Zsiradékon lepirítjuk a kolozsvári szalonnát, majd belerakjuk a hagymát, megsózzuk, fűszerezzük borssal és őrölt köménnyel. Kevergetés mellett üvegesre pirítjuk a hagymát, majd belerakjuk a paprikát, átkevergetjük a zsiradékon és hagyjuk egy kicsit lepirulni, majd 2 dl vizet öntünk hozzá és összekeverjük. A tűzet ilyenkor érdemes jó alaposan megrakni, mivel a hozzáadott folyadékot el kell párolni. Ha a paprika zsírjára pirult, akkor hozzáadjuk a felaprított füstölt kolbászt és átforgatjuk, hogy kiengedje a színét, majd félrehúzzuk a tűzről a bográcsot és hozzáadjuk a fűszerpaprikát is. Visszatesszük a tűz fölé a bográcsot, majd felöntjük fél liter vízzel, erősen lobogó tűz mellett felforraljuk. Ezután hozzáadjuk a paradicsomot és a felaprított fokhagymát. Majd készre fűzzük a lecsót, közben ízesítjük Erős Pistával.

Mi így szeretjük...:-)))

No comments:

Post a Comment