Sunday, 28 April 2013

Roston sült csirkemell hagymalekvárral, petrezselymes újburgonyával és medvehagymás pesto-val

A következőkben leírt és megvalósult étel a bevásárlás alkalmával a szezonnak megfelelően kapható hozzávalók megpillantása és kiválasztása következtében alakította ki a végső formáját.  

Hozzávalók:

Roston sült csirkemell:
80 dkg csirkemell filé
Fűszerek: só, bors, őrölt kömény
napraforgó olaj a sütéshez

Hagymalekvár:

6 kisebb fej vöröshagyma
80 g vaj
1 evőkanál sötét szójaszósz
2 evőkanál cukor
1,5 dl száraz vörösbor
8 dl alaplé
Fűszerek: só, bors, gyömbér, ázsiai citromfű, chilli

Petrezselymes újburgonya:

80 dkg újburgonya
2 csokor petrezselyem
napraforgó olaj az összepirításhoz
Fűszerek: só, őrölt kömény

Medvehagymás pesto:

1 csokor medvehagyma
6 gerezd fokhagyma
2 csokor petrezselyem
2 dl extra szűz olívaolaj
2 kiskanál almaecet
Fűszerek: só, bors



A hagymalekvár és a petrezselymes burgonya előkészületeivel kezdjük az ételünk elkészítését. A hagymát tisztítsuk meg és csíkozzuk fel. Az újburgonyát alaposan mossuk meg, dörzsöljük le a felesleges héjfoszlányokat, közben egy edényben rakjunk fel sós vizet és forraljuk fel. Ha a víz felforrt rakjuk bele az újburgonyát és főzzük meg, de ne teljesen, mivel később még le fogjuk pirítani olajban, petrezselyem társaságában. Ha 85%-ban kész szűrjük le és rakjuk félre egy tálban a végső felhasználásig.
A hagymának egy edényben olvasszunk 50 g vajat, majd ha felhabzik, rakjuk bele a felcsíkozott vöröshagymát, forgassuk át, majd sózzuk egy kicsit, fedjük le és időnként keverjük meg. Ezt a folyamatot közepes erősségű energián végezzük, melyet addig kell folytatni, míg a hagyma a lábosban karamellizálódik. Közben vágjuk fel a chillit és adjuk a karamellizálódott hagymához és forgassuk át. Öntsük fel a száraz vörösborral, majd az energiát tekerjük fel maximumra, közben adjuk hozzá a sötét szójaszót és az elegyet forraljuk el, majd fűszerezzük borssal, gyömbérrel és ázsiai citromfűvel, keverjük át. Fokozatosan adjunk hozzá alaplevet, fedjük le és vegyük vissza a tűzhelyet, lefedve pároljuk. Amikor zsírjára visszapirul, fokozatosan adjunk hozzá alaplevet. Ezt a folyamatot addig végezzük, míg az alaplevünk elfogy, közben adjuk hozzá a cukrot is. A végén keverjük hozzá a maradék vajunkat, hogy fényes legyen a hagymalekvárunk. A fokozatos fedő alatti párolással dúsulnak az ízek, így erőteljesebb és harmonikusabb is lesz egyben a szószunk.

A hagymalekvár készítése közben karikázzuk fel a félretett és kihűlt előfőzött újburgonyát. Aprítsuk fel a petrezselymet és rakjuk félre. Serpenyőben forrósítsunk olajat, majd pirítsuk le a felkarikázott újburgonyát, sózzuk és fűszerezzük őrölt köménnyel és a végén a serpenyőben forgassuk át a felaprított petrezselyemmel. A köretünk elkészítését két adagban végezzük.

A csirkemellet mossuk meg és távolítsuk el a felesleges részeket, valamint vágjuk le az úgynevezett szívét. Sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg egy kicsi őrölt köménnyel mind a két oldalát. Serpenyőben forrósítsunk egy kevés olajat, majd közepes energián pirítsuk meg a csirkemellünk mind két oldalát, hogy kérget kapjon, majd fejezzük be, vagy huzassuk át 180 fokos sütőben, hogy átsüljön, mivel az egész csirkemell elég vastag. Vegyük ki a sütőből és tálalásig pihentessük.

A befejező lépésként készítsük el a medvehagymás pestot, mossuk meg a medvehagymát, petrezselymet és távolítsuk el a szárakat. Pucoljuk meg a fokhagymát, nem kell felaprítani. A zöld hozzávalókat és a fokhagymát, valamint az olívaolajat, és az almaecetet egy csipet só és bors társaságában helyezzük aprítógépbe és aprítsuk fel, míg szósz állagot nem kapunk. Kóstoljuk meg, és ha kell ízesítsünk utána.

Tálalásnál a csirkemellből szeljünk szeleteket és locsoljuk meg a pihentetéskor kifolyó hús levével. A tányérra helyezzünk a hagymalekvárból és a pestoból is. Harmonikus íz elegyet kapunk a különböző állagok kombinációjával.  

Jó étvágyat kívánok!
Bodi

No comments:

Post a Comment