A receptem egy szilveszteri bulira nyúlik vissza, melyet a barátaim az éjféli koccintást követően egy kis alkoholos mámorban jóízűen fogyasztottak el. :-)
Hozzávalók:
- 1 fej kisebb vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 6 db piros húsú sült paprika
- 1 kg csontos sertés hosszúkaraj
- 1 db közepes vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejszín
- 100 g vaj
- 0,5 dl jó minőségű rosé bor
- alaplé ízlés szerint
- Fűszerek: só, bors, őrölt kömény, kakukkfű
- napraforgó olaj a sütéshez
- olívaolaj a szósz elkészítéséhez
Csontos sertéskarajt
vettem, mivel a csontokból gyökérzöldségek társaságában készíthetünk alaplevet,
melyet egyrészt felhasználhatunk a sült paprikaszószhoz, valamint
felhasználhatjuk a maradékát levesként tálalva. A húst megszabadítjuk a
csonttól, majd megtisztítjuk a felszínét a felesleges zsiradéktól és hús
részektől. A vágódeszkára szórunk sót, őrölt borsot, őrölt köményt, valamint
kakukkfüvet, majd egyenletesen szétoszlatjuk. A megtisztított karajunkat beleforgatjuk
(a két végét is) a fűszer keverékbe úgy, hogy megtapadjon a felületén. Közben
180 fokra előmelegítjük a sütőt, valamint felmelegítünk egy serpenyőt, melybe
kevés olajat hevítünk. Alaposan melegítsük fel a serpenyőnket, majd helyezzük
bele a megfűszerezett karajunkat és süssünk kérget minden oldalára, hogy a
sütőben való sütés alatt a finom szaftok a húsunkat dúsítsák. Ha kérgesítettük
a karajunkat, akkor helyezzük át egy kisebb tepsibe, hogy a serpenyőben lévő értékes
anyagokat 0,5 dl rosé bor társaságában feloldjuk, amennyiben feloldódott, úgy
szórjunk hozzá 30 g vajat és hagyjuk egy kicsit kiforrni, majd öntsük a hozzá a
tepsiben elhelyezett húshoz, mellyel majd a sütőben sütés alkalmával meg fogjuk
locsolni a karajunkat. A tepsit takarjuk le alufóliával és helyezzük be az
előmelegített sütőbe. Alufóliával 180 fokon egy óra tíz percet sütjük, húsz
percenként kivesszük és meglocsoljuk a hússal együtt készülő vajas, boros
pecsenyelével. Az utolsó húsz percben levesszük a fóliát a tepsiről és így sütjük
tovább. Amikor elkészül, kivesszük a sütőből és félrerakjuk pihentetni.
A paprikaszószunk elkészítéséhez felaprítjuk apróra a vöröshagymát és a fokhagymát, valamit az előre elkészített héjától megszabadított sült paprikát. Serpenyőben olíva olajat hevítünk, majd belerakjuk a vöröshagymát és megsózzuk, hagyjuk párolódni, majd belerakjuk a fokhagymát, mellyel egy kicsit átfuttatjuk, megfűszerezzük csipet őrölt borssal és köménnyel, majd belerakjuk a felaprított sültpaprikát, mellyel még egy percig pirítjuk és fűszerezzük kakukkfűvel. A következő lépésben hozzáadunk kb. 2-3 dl alaplevet, valamint a hússal együtt készült pecsenyelevünk ¾ részét és forraljuk. Hozzáadunk 2 dl tejszínt és összeforraljuk ezzel a hozzávalóval is, a végén turmixoljuk a szószt és 70 g vajjal dúsítjuk.
Tálaljuk párolt rizzsel és madárbegy salátával, melyet olívaolajos, mustáros, almaecetes vinegrettel öntsünk nyakon. Tálaláskor öntsünk a szószból a tányérra, és a maradék pecsenyelével fényesítsük meg a hússzeleteket.
Bodi
No comments:
Post a Comment