Itt ülök a gép előtt, s bűvölöm a rendszert, hátha sikerül jegyet vennem a Glastonbury fesztiválra Ugyanis ideát nem úgy van, mint otthon, hogy meghirdetik a jegyeket és még egy hónap múlva is lehet jegyet kapni, hanem van kb. egy 15 percnyi ablak, ami alatt az ember tárcsáz, és minden egyes internethez csatlakoztatott egységen csatlakozik, és imádkozik, hogy hátha....
Idén a Stones játszik, így nagyon nem bánnám, ha sikerülne jegyet venni, még próbálkozom.
S mivel nem vagyok jó várakozásban, ezért gondoltam leírom gyorsan, hogy mi lesz nálam ma az ebéd, miközben a háttérben készül.
Abel & Coletól gyönyörű padlizsánt és cukkinit kaptam. (Ez a mondat is valahogy korral jár, sosem értettem gyerekként, hogy mit ért nagymamám az alatt, hogy gyönyörű ilyen olyan zöldséget kapott a piacon, most már tudom...). Illetve amióta kisütött a nap, azóta olasz ételekre vágyom, így született a húsmentes gombócos spagetti ötlete.
Hozzávalók a gombócokhoz:
- 1 kis padlizsán
- 2 kis cukkini
- 8 kis salottahagyma (ez lilahagymával helyettesíthető, ez volt épp otthon)
- 1 citrom leve
- 3 gerezd fokhagyma
- 250 g friss zsemlemorzsa
- Apróra vágott friss bazsalikom
A padlizsánt, cukkinit és a salottahagymát szeleteljük fel és egyengessük el egy olívaolajjal kikent tepsiben, 200 fokon (légkeveréses) előmelegített sütőben süssük 25-30 percig, amíg a padlizsán és cukkinidarabok megpuhulnak, megpirulnak. Ezután hagyjuk a masszát hűlni egy kicsit, turmixoljuk le, majd keverjük össze a zsemlemorzsával (itt a boltban friss zsemlemorzsát lehet kapni, ami még nem száraz, otthon egynapos zsemlékkel próbálkoznék a nem morzsálódós zsemlék közül, vagy esetleg egy fél bagettel), sózzuk borsozzuk és formáljunk belőle kis gombócokat. S mivel szenvedélyesen utálok olajban sütni, ezért visszatettem a gombócokat a sütőbe, és 20 perc alatt barnára sütöttem őket. A türelmetlenek, és akiket zavar, hogy a sütés miatt a gombóc egyik oldala lapos lesz olajban is kisüthetik a gombócokat.
Amíg a gombócok sülnek, felteszem a spagettitésztát főni, én al dente szeretem.
Carluccio szakácskönyvében láttam, hogy az egyszerű paradicsomszósz, amit csinálni szoktam valójában nápolyi származású, így készül:
Hozzávalók:
- extra szűz olívaolaj
- 0.5 kg érett paradicsom (én koktélparadicsomot használtam, mert egyelőre még annak van csak íze)
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 bazsalikomlevél
A fokhagymát apróra szeleteljük, és megpirítjuk az olajban, vigyázzunk, ne kapjon oda, majd kevergetés mellett adjuk hozzá a nagyon apróra vágott paradicsomot. Sózzuk borsozzuk. Ha elfőtt a felesleges folyadék adjuk hozzá a a bazsalikomot, a szósz felet helyezzük egy hőálló tálba, majd a lecsöpögtetett spagettit hempergessük meg a lábosban maradt szószban. Helyezzük a spagettit egy tálra majd helyezzük rá a gombócokat és kanalazzunk rá egy kis paradicsomszószt (vagy sokat, mert én úgy szeretem) majd temessük az egészet tetemes mennyiségű parmezánsajt alá.
Jó étvágyat! És Glastonbury-t idén is a BBC-n nézem :)
No comments:
Post a Comment