Hozzávalók:
- 2 szál sárgarépa
- 1 db zellergyökér (nem kell nagy)
- 1 db közepes piros kaliforniai paprika
- 350 g csirkemell filé
- 1 db közepes vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 dl házi paradicsomlé
- 1 csokor petrezselyem
- Fűszerek: só, bors, őrölt kömény, bazsalikom, fűszerpaprika
- napraforgó olaj a sütéshez
Csirkemell csíkok paradicsomszószban zöldségekkel |
A zöldségek tisztításával
és darabolásával kezdjük az étel készítését, mivel a wokban való pirításhoz
fontos, hogy minden felaprítva kéznél legyen, így folyamatosan és egyenletesen
tudjuk a főzési folyamatot végezni. Nem kell a zöldségeket apró darabokra vágni
inkább közepes méretű, de vékony szeleteket aprítsunk. A következő lépés a
csirkehús előkészítése. A csirkemell filét csíkozzuk, és egy tálba helyezzük,
ízlés szerint megfűszerezzük borssal és őrölt köménnyel, csipet sóval,
meghintjük kicsi liszttel, majd alaposan összeforgatjuk a fűszerekkel.
Felforrósítjuk a wokot füstölésig, melybe egy kis napraforgó olajat öntünk,
majd belehelyezzük a csirkemell csíkokat és lepirítjuk. Figyeljünk oda, mert a
wok nagyon forró, így gyorsan megvan. Ha a csirkemell csíkok megpirultak vegyük
ki a wokból és tegyük félre.
Forrósítsuk fel újból a
wokot egy kevés olajjal, majd rakjuk bele a vöröshagymát, ezek után a
sárgarépát és a zellert, hagyjuk kicsit pirulni a forró serpenyőben. Adjuk
hozzá a fokhagymát, majd sózzuk meg és fűszerezzük borssal és őrölt köménnyel
és forgassuk át. Tegyük bele a kaliforniai paprikát, ha átpirultak a zöldségek
adjunk hozzá egy kis vizet, ha a víz java elpárolgott öntsük bele a házi
paradicsomlét és forraljuk 2-3 percig, majd tegyük bele a félretett csirkemell
csíkokat, szórjuk meg bazsalikommal, keverjük el és fedjük le. Eddig nagy
lángon tevékenykedtünk, most vegyük le közepesre és hagyjuk 5 percig, hogy
összeforrjanak az ízek, majd egy csipet fűszerpaprikával szórjuk meg és ezzel
is főzzük még 5 percig. Kóstoljuk meg, és ha szükséges sózzuk utána az ételt,
majd vegyük le a tűzről és aprított petrezselyemmel szórjuk meg. Párolt rizzsel
tálaljuk.
Rendkívül gyors és egyszerű
étel, olyan hozzávalókkal készül, melyek általában megtalálhatók a háztartások
többségében. Nevezhetjük fúziós ételnek is, mivel ázsiai főzési technológiával
készítjük, de nem használunk hozzá kifejezetten ázsiai fűszereket, azonban a
wokban való pirítás miatt a zöldségek ízletesek és kicsit restek maradnak.
Bodi
A hagymára rögtön mehet a többi, vagy önállóan is pirítani kell? köszi :)
ReplyDeleteSzia, kell önállóan is pirítani, úgy kb. 30 másodpercig, utána mehet hozzá a gyökérzöldség, viszont fontos, hogy forró legyen a wok. Majd számolj be a tapasztalataidról...
ReplyDelete