Thursday, 24 January 2013

Csirkemell csíkok paradicsomszószban zöldségekkel és bazsalikommal wokban sütve


Hozzávalók:

  •        2 szál sárgarépa
  •        1 db zellergyökér (nem kell nagy)
  •        1 db közepes piros kaliforniai paprika
  •        350 g csirkemell filé
  •        1 db közepes vöröshagyma
  •        5 gerezd fokhagyma
  •        2 dl házi paradicsomlé
  •        1 csokor petrezselyem
  •        Fűszerek: só, bors, őrölt kömény, bazsalikom, fűszerpaprika
  •        napraforgó olaj a sütéshez


Csirkemell csíkok paradicsomszószban zöldségekkel

A zöldségek tisztításával és darabolásával kezdjük az étel készítését, mivel a wokban való pirításhoz fontos, hogy minden felaprítva kéznél legyen, így folyamatosan és egyenletesen tudjuk a főzési folyamatot végezni. Nem kell a zöldségeket apró darabokra vágni inkább közepes méretű, de vékony szeleteket aprítsunk. A következő lépés a csirkehús előkészítése. A csirkemell filét csíkozzuk, és egy tálba helyezzük, ízlés szerint megfűszerezzük borssal és őrölt köménnyel, csipet sóval, meghintjük kicsi liszttel, majd alaposan összeforgatjuk a fűszerekkel. Felforrósítjuk a wokot füstölésig, melybe egy kis napraforgó olajat öntünk, majd belehelyezzük a csirkemell csíkokat és lepirítjuk. Figyeljünk oda, mert a wok nagyon forró, így gyorsan megvan. Ha a csirkemell csíkok megpirultak vegyük ki a wokból és tegyük félre.
Forrósítsuk fel újból a wokot egy kevés olajjal, majd rakjuk bele a vöröshagymát, ezek után a sárgarépát és a zellert, hagyjuk kicsit pirulni a forró serpenyőben. Adjuk hozzá a fokhagymát, majd sózzuk meg és fűszerezzük borssal és őrölt köménnyel és forgassuk át. Tegyük bele a kaliforniai paprikát, ha átpirultak a zöldségek adjunk hozzá egy kis vizet, ha a víz java elpárolgott öntsük bele a házi paradicsomlét és forraljuk 2-3 percig, majd tegyük bele a félretett csirkemell csíkokat, szórjuk meg bazsalikommal, keverjük el és fedjük le. Eddig nagy lángon tevékenykedtünk, most vegyük le közepesre és hagyjuk 5 percig, hogy összeforrjanak az ízek, majd egy csipet fűszerpaprikával szórjuk meg és ezzel is főzzük még 5 percig. Kóstoljuk meg, és ha szükséges sózzuk utána az ételt, majd vegyük le a tűzről és aprított petrezselyemmel szórjuk meg. Párolt rizzsel tálaljuk.

Rendkívül gyors és egyszerű étel, olyan hozzávalókkal készül, melyek általában megtalálhatók a háztartások többségében. Nevezhetjük fúziós ételnek is, mivel ázsiai főzési technológiával készítjük, de nem használunk hozzá kifejezetten ázsiai fűszereket, azonban a wokban való pirítás miatt a zöldségek ízletesek és kicsit restek maradnak.

Bodi

2 comments:

  1. A hagymára rögtön mehet a többi, vagy önállóan is pirítani kell? köszi :)

    ReplyDelete
  2. Szia, kell önállóan is pirítani, úgy kb. 30 másodpercig, utána mehet hozzá a gyökérzöldség, viszont fontos, hogy forró legyen a wok. Majd számolj be a tapasztalataidról...

    ReplyDelete