Friday, 4 January 2013

Cézár saláta kakukkfűvel és rozskenyér krutonnal

Hozzávalók:


  •          300 g tépett jégsaláta és radicchio 3/4, 1/4 arányban (előre elkészített termék is lehet)
  •          350 g csirkemell filé
  •          2-3 db vékony bacon szelet
  •          1 gerezd fokhagyma
  •          4 szelet rozskenyér
  •          Fűszerek: só, bors, őrölt kömény, kakukkfű
  •          napraforgó olaj a sütéshez

Hozzávalók az öntethez:


  •         4 gerezd fokhagyma
  •          3 tojás sárgája
  •          2 kiskanál dijoni mustár
  •          100 ml sűrű tejszín
  •          pár csepp citromlé, ízlés szerint
  •          napraforgó olaj és extra szűz olívaolaj
  •          Fűszerek: só, bors, kakukkfű

A csirkemell filét csíkozzuk és egy tálba helyezzük, ízlés szerint megfűszerezzük borssal és őrölt köménnyel, majd alaposan összeforgatjuk a fűszerekkel. Ekkor még nem sózzuk. Felforrósítunk egy serpenyőt, melybe egy kis napraforgó olajat öntünk, a felforrósított olajba helyezzük a csirkemell csíkokat két részletben, hogy ne párolódjanak, hanem piruljanak. Amikor a csirkemell csíkok külseje kicsit karamellizálódni kezd, akkor fűszerezzük kis kakukkfűvel és sóval. A serpenyőben visszamaradó zsiradékot nem öntjük ki, mivel ebben a serpenyőben fogjuk elkészíteni a legvégén a pirított bacont és a rozskenyér krutonokat.

A következő lépés az öntet elkészítése. Első lépésként válasszuk ketté a tojás sárgáját a fehérjétől. A sárgáját egy keverő edénybe helyezzük. A tojássárgájához adjunk 2 kávéskanál dijoni mustárt, majd habverővel keverjük össze az alapanyagokat. Az összekevert tojássárgája és mustár keverékhez folyamatos keverés mellett adagoljuk először a napraforgó olajat, majd a vége felé egy kis olívaolajat. A folyamatos keverést addig végezzük, amíg sűrű öntetet nem kapunk. Ezek után aprítsuk fel a fokhagymát és adjuk az öntethez, majd fűszerezzük sóval, borssal és kakukkfűvel ízlés szerint. Keverjük át az öntetet, majd adjuk hozzá a sűrű tejszínt és ezzel a hozzávalóval is keverjük át.

Cézár saláta rozskenyér krutonnal
A serpenyőt, melyben a csirkemell csíkokat készítettük újból felforrósítjuk a benne maradt zsiradékkal és a csíkokra vágott bacont lepirítjuk benne. A lepirított bacon csíkokat vegyük ki a serpenyőből. A kenyérszeleteket vágjuk fel kockákra, melyet pirítsuk meg a visszamaradt bacon zsiradékán. Amikor barnulni kezd a kenyérkockák külseje, adhatunk hozzá felaprított fokhagymát, de csak közvetlenül a vége felé, hogy a fokhagyma ne keseredjen meg.
Keverjük össze a salátát a csirkemell csíkokkal, majd öntsük hozzá az öntetet és keverjük össze alaposan, hogy az öntetből mindenhova jusson, ezek után a rozskenyér krutonokat és a pirított bacon csíkokat is keverjük össze a salátával. Fontos, hogy a krutonokat csak közvetlenül a tálalás előtt keverjük össze az öntetes salátával, hogy a ropogós állagát megtartsa. Elkészítés után frissen fogyasztandó!


Tipp: Én szeretem felhasználni a megmaradt alapanyagokat, mely ebben az esetben a tojás fehérje. Egyszerűen öntsük forró serpenyőben felhevített vajba és készítsünk tojásfehérjéből rántottát, melyet sózzunk meg még a serpenyőben. Tálaláskor az összekevert saláta tetejére rakom, és ezzel együtt fogyasztom.


Bodi

No comments:

Post a Comment