- 300 g tépett jégsaláta és radicchio 3/4, 1/4 arányban (előre elkészített termék is lehet)
- 350 g csirkemell filé
- 2-3 db vékony bacon szelet
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 szelet rozskenyér
- Fűszerek: só, bors, őrölt kömény, kakukkfű
- napraforgó olaj a sütéshez
Hozzávalók az öntethez:
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 tojás sárgája
- 2 kiskanál dijoni mustár
- 100 ml sűrű tejszín
- pár csepp citromlé, ízlés szerint
- napraforgó olaj és extra szűz olívaolaj
- Fűszerek: só, bors, kakukkfű
A csirkemell filét csíkozzuk és egy tálba helyezzük,
ízlés szerint megfűszerezzük borssal és őrölt köménnyel, majd alaposan
összeforgatjuk a fűszerekkel. Ekkor még nem sózzuk. Felforrósítunk egy
serpenyőt, melybe egy kis napraforgó olajat öntünk, a felforrósított olajba
helyezzük a csirkemell csíkokat két részletben, hogy ne párolódjanak, hanem
piruljanak. Amikor a csirkemell csíkok külseje kicsit karamellizálódni kezd,
akkor fűszerezzük kis kakukkfűvel és sóval. A serpenyőben visszamaradó
zsiradékot nem öntjük ki, mivel ebben a serpenyőben fogjuk elkészíteni a
legvégén a pirított bacont és a rozskenyér krutonokat.
A következő lépés az öntet elkészítése. Első lépésként
válasszuk ketté a tojás sárgáját a fehérjétől. A sárgáját egy keverő edénybe
helyezzük. A tojássárgájához adjunk 2 kávéskanál dijoni mustárt, majd
habverővel keverjük össze az alapanyagokat. Az összekevert tojássárgája és
mustár keverékhez folyamatos keverés mellett adagoljuk először a napraforgó
olajat, majd a vége felé egy kis olívaolajat. A folyamatos keverést addig
végezzük, amíg sűrű öntetet nem kapunk. Ezek után aprítsuk fel a fokhagymát és
adjuk az öntethez, majd fűszerezzük sóval, borssal és kakukkfűvel ízlés
szerint. Keverjük át az öntetet, majd adjuk hozzá a sűrű tejszínt és ezzel a
hozzávalóval is keverjük át.
Cézár saláta rozskenyér krutonnal |
Keverjük össze a salátát a csirkemell csíkokkal, majd
öntsük hozzá az öntetet és keverjük össze alaposan, hogy az öntetből mindenhova
jusson, ezek után a rozskenyér krutonokat és a pirított bacon csíkokat is
keverjük össze a salátával. Fontos, hogy a krutonokat csak közvetlenül a tálalás
előtt keverjük össze az öntetes salátával, hogy a ropogós állagát megtartsa. Elkészítés után frissen fogyasztandó!
Tipp: Én szeretem felhasználni a megmaradt
alapanyagokat, mely ebben az esetben a tojás fehérje. Egyszerűen öntsük forró
serpenyőben felhevített vajba és készítsünk tojásfehérjéből rántottát, melyet
sózzunk meg még a serpenyőben. Tálaláskor az összekevert saláta tetejére rakom,
és ezzel együtt fogyasztom.
Bodi
No comments:
Post a Comment