Az eheti Abel & Cole csomagban egy csomag mangold, krumpli, karfiol, hagyma, gomba és tarlórépa érkezett. Utóbbi egy reteknek tűnő zöldség, de az íze valahol a fehérrépa és a retek között van.
Abel & Cole-rol annyit érdemes tudni, hogy ez a cég az egyik legjobb dolog amivel Londonban találkoztam Heti egyszer bio-zöldséget, gyümölcsöt szállítanak ki, amit a helyi (értsd London vonzáskörzetében gazdálkodó) gazdáktól gyűjtenek be a hét végéig, s mindezt olyan áron hogy nem gondolkoztam egy percig sem, hogy szeretnem-e a szolgáltatásukat igénybe venni. Ugyanis egy kis zöldségdoboz illetve egy közepes gyümölcsdoboz 20 fontba, azaz kb. 7000 Forintba kerül, szóval még otthon is megérné.
Alább a zöldséges doboz tartalma található a képen, a közepes méretű gyümölcsdobozban egy kiló banán, egy kiló narancs, egy kiló alma, egy kiló kivi, 2 grépfrút, és egy kiló mandarin volt.
A gomba alaposan elgondolkoztatott, s mivel csak úgy önmagában is imádom a gombát gondoltam egyszerűen lepirítom hagymán, és megeszem vacsorára de aztán szembenézett velem a konyhában a Toszkánában szerzett szarvasgomba krém az egyszerű lepirítás rizottóra módosult. Normál esetben nem champion-gombát használnék a rizottóhoz, hanem valami karakteresebb erdei gombát például porcini gombát, de gondoltam a szarvasgomba krémmel áthidalom a champion egyéniséghiányát. Az eredmény nagyon meggyőző lett.
Hozzávalók 2-3 személyre:
- 250 g gomba
- 200 g arborio (rizottó) rizs
- 750 ml zöldségleves
- 1 ek szarvasgomba krém
- 1 hagyma
- 1 gerezd foghagyma
- 1 pohár száraz fehér bor
- 5-6 szárított paradicsom
- vaj
- petrezselyem
- parmezán
Elkészítés:
A rizottó szinten egy könnyen, gyorsan elkészíthető ételremek.
Vajon lepirítottam a felszeletelt gombát majd hozzáadtam a felszeletelt hagymát is. Azért a normálistól eltérő sorrendben, mert nagyon édes, puha hagyma volt most otthon, s el akartam kerülni hogy megégjen a hagyma. Miután üvegesre pirult a hagyma, hozzáadtam a rizst is, amit addig kell kevergetni amíg az is üvegessé válik.
Ekkor jöhet egy kis boros-leveses sistergés. Először a fehérbort majd a levest egy részét adtam hozza a keverékhez, valamint a foghagymanyomon átnyomott foghagymát. Folyamatos kevergetés mellett mindig annyi levest adunk a rizshez, amit épp felvesz, egészen addig, amíg a rizs megfő, és krémes állagú rizottót nem kapunk. Mindeközben sóval, borssal fűszerezzük az ételt Ekkor egy evőkanál szarvasgomba-krémet adtam a rizottóhoz, 6 db felszeletelt szárított paradicsommal, s kész is volt a vacsora.
A végeredmény:
Kis parmezánnal, petrezselyemmel a tetején könnyű, gyors vacsora ez a rizottó, amit ugyanakkor könnyen bedobozolhatunk, másnapi munkahelyi ebednek is tökéletes.
Jó étvágyat !
No comments:
Post a Comment