Hozzávalók:
60 dkg malaccomb
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db TV paprika
1 db paradicsom
30 dkg zöldborsó
¼ zeller gumó
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem gyökér
4 dl tejfől
só, bors, fűszerpaprika, őrölt kömény,
petrezselyem, kapor
A zöldségeket megtisztítjuk,
kockára vágjuk, a vöröshagymát és a fokhagymát apróbb kockákra. Sikerült friss
malaccombot beszerezni, melyben még csont is volt. A csontot elválasztjuk a
hústól és a húst apró kockákra vágjuk, kisebbekre, mint a pörkölt esetében. A
csontot felhasználjuk a leves főzésekor.
Egy lábosban olajat hevítünk,
majd belerakjuk a vöröshagymát és üvegesre pirítjuk, fűszerezzük borssal és
őrölt köménnyel. A következő lépésben a húst helyezzük a lábosba, lepirítjuk a
hagymán, majd ha elfehéredett megsózzuk, hogy kieressze a víztartalmát.
Lefedjük a lábost és a húst zsírjára visszapirítjuk. Ha zsírjára pirult
hozzáadjuk a TV paprikát, fokhagymát és átfuttatjuk, majd hozzáadunk egy
evőkanálnyi fűszerpaprikát, kicsit átkeverjük, majd felöntjük egy kevés
alaplével. Ezek után adjuk hozzá a paradicsomot, majd újból lefedjük a lábost
és közepes lángon időnkénti kevergetés mellett a levet visszapároljuk.
Hozzáadjuk a gyökér zöldségeket és ugyanazt csináljuk, mint az előbbi
műveletnél (alaplé, majd a levet visszapároljuk). A következő lépésben
hozzáadjuk a zöldborsót egy kicsit átkeverjük, hogy átvegye a hőt, majd
felöntjük 1,5 liter alaplével, és készre főzzük a levesünket.
Sertésragu leves zöldborsóval |
Amikor a zöldségek és a hús is
megpuhultak dúsítjuk tejföllel a következőképpen. Öntsük a tejfölt egy keverő
edénybe és keverjük ki habverő segítségével aprított petrezselyemmel és
kaporral, majd alkalmazzuk a hő kiegyenlítést és keverjük a levesünkhöz és
forraljuk fel.
Gyufametélt tésztával tálaljuk.
Bodi
No comments:
Post a Comment