Arra gondoltam, hogy hétvégén újra elkészítem a nyár/ősz/tél/tavasz nagy kedvencét, a házi burgeremet. Aki a manapság oly népszerű 'street food' ételek szerelmese, az bátran állon neki otthon, és készítse el az alábbi receptet, mely nem kőbe vésett, mindenki bővítheti saját ízlése szerint.
Hozzávalók:
Sertés 'burger' hús:
50 dkg darált sertés lapocka
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál olívaolaj
Fűszerek:só, bors, őrölt kömény, kakukkfű
6 kisebb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 gerezd fokhagyma
napraforgó olaj
1 evőkanál sötét szójaszósz
1 evőkanál édesítőpor vagy cukor
2 evőkanál mustár
2 evőkanál mustár
2 evőkanál aprított paradicsomkonzerv
5 dl alaplé
Fűszerek: só, bors, őrölt kömény
Kiegészítők:
aprított jégsaláta
paradicsom karika
cheddar sajt
vajkrém
bécsi zsemle
vajkrém
bécsi zsemle
zsírpapír
Kezdjük a húspogácsánk összeállításával, keverjük össze a fűszereket ízlés szerint az olívaolaj társaságában a hússal egy keverő tálban, majd rakjuk félre pihenni, hogy összeérjenek az ízek. A sóval csak a pihentetés után és közvetlenül a sütés előtt ízesítsük.
A hagymaszósz elkészítéséhez karikázzuk fel a vöröshagymát és aprítsuk finomra a fokhagymát, majd egy edényben hevítsünk olajat és pirítsuk meg a felkarikázott hagymát, picit sózzuk és hagyjuk lepirulni, majd adjunk hozzá 2 dl alaplevet és fedjük le. Kevergetés mellett pirítsuk vissza zsírjára, majd fűszerezzük borssal, köménnyel és adjuk hozzá a szójaszószt, keverjük meg és hagyjuk egy kicsit visszapirulni, majd következő lépésben adjuk hozzá a mustárt. A mustár akkor adja ki az igazi ízét, ha lepirítjuk. Amennyiben a mustárt is kellőképpen elkevertük, keverjük hozzá az aprított paradicsomot és a fokhagymát, majd hagyjuk forrni a szószunkat, ízesítsük cukorral vagy édesítővel. A végső lépésben adjuk a szószhoz a maradék alaplevünket és a lábost lefedve közepes lángon forraljuk addig kevergetés mellett, amíg besűrűsödik, ilyenkor a lé kétharmadát elforraljuk.
A húspogácsa sütéséhez vegyünk elő egy tekercs zsírpapírt, melyből vágjunk le úgy 30 cm-t és hajtsuk félbe, majd kézzel a húsból formázzunk gombócokat és a zsírpapír között lapítsuk ki, így egyenletes vastagságú húspogácsákat kapunk. A húspogácsákat egy forró száraz serpenyőben süssük ki (húsunk elegendő zsírt tartalmaz). Forgatás után, még a serpenyőben helyezzük a sajt szeleteket a húspogácsákra, majd fedjük le, hogy ráolvadjon. Az elkészült húsokat frissen helyezzük a szendvicsbe.
Összeállításhoz pirítsuk meg száraz serpenyőben a félbevágott zsemlék minden oldalát, majd az alsó felét kenjük meg vajkrémmel, tegyünk rá aprított jégsalátát, majd paradicsom karikákat, helyezzük rá a frissen elkészített húspogácsát és a tetejét locsoljuk meg ízlés szerint a hagymaszósszal.
Jó étvágyat kívánok!
Bodi
No comments:
Post a Comment