Wednesday, 17 April 2013

Paneer Korma: indiai túró curry

Amikor híre ment az irodában, hogy áthelyeznek Angliába  (félelmetes, hogy már 2 éve volt) , az igazgatóm három tanáccsal látott el: válasszak magamnak focicsapatot, legyen nálam mindig esernyő, és bárhova költözöm is keressek magamnak egy tisztességes curry házhozszállítót, mert minden rendes brit háztartás kelléke a curry házhozszállító étlapja.

Utóbbi tanácsát nem fogadtam meg, nincs a környéken finom curry, ellenben abban a szerencsében van részem  hogy az egyik legjobb barátom ideát indiai, az ő receptje található lentebb.
Paneerral készül  amit nagyon szeretek, remek vegetáriánus ételek készíthetőek alkalmazásával, gyönyörűen összeérnek a fűszerek körülötte, egyszerűen imádom, nagyon finom spenóttal is, de most maradjunk a hagyományos korma currynél. S aki kíváncsi, hogy milyen curryk vannak még, azoknak ajánlom ezt az oldalt, mert ide nem férne ki a hosszú magyarázat.

Hozzávalók:
  • 250g Paneer (indiai túró) így készíthető, ha épp nincs a környéken
  • 4 paradicsom
  • 3 hagyma
  • 1 nagyobb gyömbér, reszelve 
  • 2 csilipaprika 
  • 2,5 dl joghurt
  • 1/2 ek. csili
  • 1/4 ek. kurkuma
  • 1/2 ek. Garam Masala fűszerkeverék

Elkészítés:

Pirítsuk le olívaolajon, vagy ghee-n a hagymát, adjuk hozzá a nagyon apróra vágott meghámozott paradicsomot, a gyömbért, a csilipaprikát és a fűszereket. Amikor minden jól átpirult, adjuk hozzá a felkockázott paneer-t, majd a joghurtot. Paradicsomtól függően a szaft leves, vagy sűrű lesz ilyenkor, ha utóbbi  akkor adjunk a currynkhez egy fél pohár vizet. Sózzuk. Hagyjuk egy negyedórát pöfögni a lábosban  kevergessük meg időről időre, nehogy odakapjon, s kész is a currynk. Szigorúan sör vagy cider  mellett fogyasztandó (a srácokkal sörözés után szoktunk beülni egy curryre egy hosszú nap végen) ,  lehetőség szerint naan indiai kenyérrel, bár utóbbi, ha muszáj rizzsel is helyettesíthető. Dukál melle meg egy kis chutney is és koriander zöld a tetejére.




Jó étvágyat!

No comments:

Post a Comment