Thursday, 4 April 2013

Jamie Bloody Mary kagylója

Senki sem próféta a saját hazájában... Jamie Oliver igazán megosztó figura itt Nagy-Britanniában, vagy szeretik, vagy nagyon nem az idevalósiak. Én őszinten tisztelem munkasságáért, rám nagy hatással volt a TED-en mondott beszéde, és ideát jelentősen sikerült megreformálnia az iskolai étkeztetést, ahol a szülők nem dobálták meg csipsszel. Szerény véleményem szerint igencsak nagy szerepe van abban, hogy újra divatossá tette a brit konyhát, ami a közhiedelemmel szemben nagyon finom és laktató tud lenni, s ennek ékes bizonyítéka Jamie kis utcai étterme a Union Jack a Covent Garden kellős közepén.

Ott ettem először a Bloody Mary kagylót, és annyira rákattantam, hogy úgy döntöttem, hogy otthon is kipróbálom a receptet. Azóta személyes kedvencemmé vált, és kéthavonta egyszer biztos asztalra kerül. (A recept Jamie 30 perces szakácskönyvében is megtalálható)

A hozzávalók:
  • 300 ml  paszírozott paradicsom
  • 1 ek. Worcestershire-szósz 
  • 3 ek. torma (én többet szoktam tenni mert egyszerűen imádom a torma ízet) 
  • 1 csilipaprika
  • 1/2 zellerszál
  • 4 fokhagymagerezd
  • egy feles vodka 
  • 1 citrom héja 
  • 2 kg kagyló 
  • petrezselyem


Ha friss kagylót használunk, akkor jól mossuk meg őket,  szakállazzuk le, ha esetleg van nyitott egyed közöttük, tőle egy szép mozdulattal szabaduljunk meg. Ha előkészített kagylót használunk, akkor ez a lépés kihagyható. Jellemzően este szokott rámjönni a kagylóehetnék, amikor a halas már rég zárva, de ezért jó fogyasztói társadalomban élni, mert ilyenkor megejtek egy vargabetűt a Waitrose fele hazamenet, és ezzel garantált is a mennyei vacsora.

Szóval, ha megvan a kagyló,  akkor a következő lépés, hogy passzírozott paradicsomot, a worchestershire szószt és a tormát összekeverjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott csilipaprikát, és a felaprított zellerszálakat, a tört fokhagymát, a vodkát, tabascot,  sózzuk, borsozzuk.

Tegyük a kagylókat egy lábosba, majd öntsük rá a bloody mary szószt, jól rázzuk össze. Addig főzzük, amíg a kagylók kinyílnak, majd a végén vegyük ki a kagylókat, és forraljuk át a kagylólevet, hogy besűrűsödjön.

A kagylókra öntve tálaljuk, gyenge fiatal vörösbor vagy rosebor megy hozzá.


Jó étvágyat!

No comments:

Post a Comment