Hozzávalók:
Kölesfasírt:
- 125 g köles
- 1 db tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 5 g szemlemorzsa
- Fűszerek: só, bors, őrölt kömény
- napraforgó olaj a sütéshez
Hagymasaláta:
- 2 fej vöröshagyma
- 2 csokor friss petrezselyem
- 1 kávéskanál dijoni mustár
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1,5 evőkanál almaecet
- Fűszerek: só
Tzatziki:
- 2 db kígyóuborka
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 dl joghúrt
- 1 dl tejföl
- Fűszerek: só, kapor
Fűszeres
paradicsomszósz:
- 1 doboz hámozott, aprított paradicsom konzerv
- 1 dl olívaolaj
- 2 kávéskanál csípős darált paprika
- Fűszerek: só, édesítő vagy cukor, bors, őrölt kömény, szárított bazsalikom, babérlevél
Kezdjük
a köles megfőzésével, melyet 1,5 szeres sós vízben készítsünk el, ha megfőtt a
kölesünk és kellőképpen megdagadt, akkor szűrjük le és rakjuk félre kihűlni.
A
köles főzése közben tisztítsuk meg a vöröshagymát és vágjuk vékony csíkokra,
majd szabadítsuk meg a kígyóuborkát a héjától és reszeljük le. A lereszelt
uborkát sózzuk meg, hogy kiengedje magából a fölösleges vizet és rakjuk a
hűtőbe. Készítsük el a hagymasalátához a vinegrettet dijoni mustárból, olívaolajból és almaecetből habverő segítségével, majd öntsük rá a vékony csíkokra
vágott vöröshagymára. Dúsítsuk az íz és az esztétikum kedvéért felaprított
petrezselyemmel és alaposan keverjük össze, majd helyezzük a hűtőbe összeérni
az ízeket.
A
következő lépésként készítsük el a fűszeres paradicsom szószunkat. Melegítsünk
serpenyőben olívaolajat, majd öntsük bele a paradicsom konzerv tartalmát és
adjunk hozzá egy kevés vizet. Forraljuk fel és közepes lángon hagyjuk a
szószunkat, hogy a paradicsom szeletek szétessenek, és homogén szószt kapjunk.
Közben fűszerezzük ízlés szerint sóval, édesítővel vagy cukorral, borssal, őrölt köménnyel,
babérlevéllel, szárított bazsalikommal. Amikor a szószunk kellőképpen visszaforrt,
akkor adjunk hozzá darált csípős paprikát, majd forraljuk össze.
A
szószunk elkészítése alatt a kihűtött kölesből készítsük el a hozzávalók
összekeverésével a fasírtunkat és formáljunk belőle kis golyócskákat, majd
forgassuk bele zsemlemorzsába. A köleshez a vöröshagymát apróra vágva adjuk,
valamint a zsemlemorzsát a köleshez is keverhetjük. Melegítsünk
serpenyőben napraforgó olajat és süssük ki a fasírt golyókat.
Miközben
sülnek a fasírtgolyók vegyük elő a hűtőből a lesózott lereszelt uborkánkat és
alaposan facsarjuk ki belőle a vizet, mivel a tzatzikinek csak így lesz
megfelelő állaga. Tisztítsuk meg és aprítsuk fel a fokhagymát és a kaprot és
adjuk egy kevés olívaolaj társaságában a kifacsart uborkához. Öntsük a
kikevert joghurtot és tejfölt az uborkához és keverjük össze, tálalásig
érleljük hűtőben.
Kész
tortilla lapokat a különböző hozzávalókkal együtt tálaljuk, így mindenki az
ízlése szerint állíthatja össze a tortilla tekercsét.
Jó étvágyat kívánok!
Bodi
No comments:
Post a Comment