Sunday, 7 April 2013

Kölesfasírt tortillában

Húskedvelőként egy kitérőt tettem a vega konyhában egy manapság egyre divatosabb hozzávaló társaságában, mely nem más, mint a köles.



Hozzávalók:

Kölesfasírt:
  • 125 g köles
  • 1 db tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 g szemlemorzsa
  • Fűszerek: só, bors, őrölt kömény
  • napraforgó olaj a sütéshez


Hagymasaláta:
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 csokor friss petrezselyem
  • 1 kávéskanál dijoni mustár
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1,5 evőkanál almaecet
  • Fűszerek: só


Tzatziki:
  • 2 db kígyóuborka
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 dl joghúrt
  • 1 dl tejföl
  • Fűszerek: só, kapor


Fűszeres paradicsomszósz:
  • 1 doboz hámozott, aprított paradicsom konzerv
  • 1 dl olívaolaj
  • 2 kávéskanál csípős darált paprika
  • Fűszerek: só, édesítő vagy cukor, bors, őrölt kömény, szárított bazsalikom, babérlevél

Kezdjük a köles megfőzésével, melyet 1,5 szeres sós vízben készítsünk el, ha megfőtt a kölesünk és kellőképpen megdagadt, akkor szűrjük le és rakjuk félre kihűlni.

A köles főzése közben tisztítsuk meg a vöröshagymát és vágjuk vékony csíkokra, majd szabadítsuk meg a kígyóuborkát a héjától és reszeljük le. A lereszelt uborkát sózzuk meg, hogy kiengedje magából a fölösleges vizet és rakjuk a hűtőbe. Készítsük el a hagymasalátához a vinegrettet dijoni mustárból, olívaolajból és almaecetből habverő segítségével, majd öntsük rá a vékony csíkokra vágott vöröshagymára. Dúsítsuk az íz és az esztétikum kedvéért felaprított petrezselyemmel és alaposan keverjük össze, majd helyezzük a hűtőbe összeérni az ízeket.

A következő lépésként készítsük el a fűszeres paradicsom szószunkat. Melegítsünk serpenyőben olívaolajat, majd öntsük bele a paradicsom konzerv tartalmát és adjunk hozzá egy kevés vizet. Forraljuk fel és közepes lángon hagyjuk a szószunkat, hogy a paradicsom szeletek szétessenek, és homogén szószt kapjunk. Közben fűszerezzük ízlés szerint sóval, édesítővel vagy cukorral, borssal, őrölt köménnyel, babérlevéllel, szárított bazsalikommal. Amikor a szószunk kellőképpen visszaforrt, akkor adjunk hozzá darált csípős paprikát, majd forraljuk össze.



A szószunk elkészítése alatt a kihűtött kölesből készítsük el a hozzávalók összekeverésével a fasírtunkat és formáljunk belőle kis golyócskákat, majd forgassuk bele zsemlemorzsába. A köleshez a vöröshagymát apróra vágva adjuk, valamint a zsemlemorzsát a köleshez is keverhetjük. Melegítsünk serpenyőben napraforgó olajat és süssük ki a fasírt golyókat.

Miközben sülnek a fasírtgolyók vegyük elő a hűtőből a lesózott lereszelt uborkánkat és alaposan facsarjuk ki belőle a vizet, mivel a tzatzikinek csak így lesz megfelelő állaga. Tisztítsuk meg és aprítsuk fel a fokhagymát és a kaprot és adjuk egy kevés olívaolaj társaságában a kifacsart uborkához. Öntsük a kikevert joghurtot és tejfölt az uborkához és keverjük össze, tálalásig érleljük hűtőben.

Kész tortilla lapokat a különböző hozzávalókkal együtt tálaljuk, így mindenki az ízlése szerint állíthatja össze a tortilla tekercsét.

Jó étvágyat kívánok!

Bodi

No comments:

Post a Comment