Monday, 1 April 2013

Anyukám ’híres méteres kalács’ receptje

Azt gondolom, hogy mindenkinek van olyan kedvenc családi receptje, amire mindig szívesen gondol vissza. Nekem ezek közül az egyik anyukám méteres kalácsa. Számtalanszor készítette, vagy készítettük együtt… Hosszú évek alatt sokszor segített nővérem és apukám is, mindenki hozzátett valamit, amitől igazán finom lett. Most is együtt készítettük egy csipet szeretettel a Húsvéti ünnepekre. J Ez a süti olyan, amelyen a legjobb kalálkában dolgozni. Egyrészt ilyenkor sokkal gyorsabban elkészülhetünk, másrészt nagyon értékes és szívmelengető történetek kerülnek elő a családi sztorijainkból.

Hozzávalók:

a tésztához:
4 tojás
1dl olaj
1 dl meleg víz
26 dkg liszt
¾ csomag sütőpor
20 dkg édesítőpor (glukonon)
a kakaós tésztához:
2 ek kakaó – kb 2 dkg kakaó, 2 ek meleg víz és 2 ek olaj

a krémhez:
1 csomag puncs pudingpor (főzhető)
2 dl tej
20 dkg margarin
15 dkg édesítőpor (glukonon)
a csoki öntethez:
7ek kakaó
7dkg margarin
5dkg édesítőpor glukonon
1 dl víz 

Méteres kalács


Anyukám 30 éves méteres kalács receptje

Elkészítés:

A 4 tojás sárgáját az édesítőporral habosra keverjük, közben hozzáadunk kanalanként 1 dl olajat és 1dl vizet. Ehhez a masszához hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és nagyon óvatosan belekeverjük a 4 tojás keménnyé vert habját.
Ezek után kettéválasztjuk a tésztát, a felét kivajazott-lisztezett őzgerincformába öntjük. A tészta másik feléhez 2ek kakaóból, 2ek meleg vízből és 2ek olajból készült masszát keverünk. A kakaós tésztát is őzgerince tesszük és kisütjük mindkettőt. 5 percig 200fokos előmelegített sütőbe, majd a fehéret még 30 percig 175 fokon, a kakaósat még kb 35 percig.

Készülnek a sütik az őzgerncben

A krémhez:
15 dkg édesítőport kikeverünk 20dkg margarinnal. Valamint felfőzünk egy csomag pudingport 2dl tejben. Majd alaposan keverjük össze az ízesített margarint a kihűlt pudinggal.
Ha a sütemény kisült, kiborítjuk és a gerinc mentén felszeleteljük, majd a krémünkkel a színeket váltogatva összeragasztjuk.

Készül a krém

A végén mázt készítünk a sütire.
A kakaót, az édesítőporral, kevés vízzel felfőzzük. A tűzről levéve margarint keverünk bele. Ezzel leöntjük a rúd süteményünket. Tároljuk hűtőben, amíg megdermed. Tálaláskor szeleteljük ferdén!

Elkészítési idő: kb 1,5-2 óra
1 (kb fél centis) szelet tartalma: 16g/CH.
-a-

No comments:

Post a Comment