Hozzávalók:
a tésztához:
4 tojás
1dl olaj
1 dl meleg víz
26 dkg liszt
¾ csomag sütőpor
20 dkg édesítőpor (glukonon)
a kakaós tésztához:
2 ek kakaó – kb 2 dkg kakaó, 2 ek
meleg víz és 2 ek olaj
a krémhez:
1 csomag puncs pudingpor
(főzhető)
2 dl tej
20 dkg margarin
15 dkg édesítőpor (glukonon)
a csoki öntethez:
7ek kakaó
7dkg margarin
5dkg édesítőpor glukonon
1 dl víz
Méteres kalács |
Anyukám 30 éves méteres kalács receptje |
Elkészítés:
A 4 tojás sárgáját az
édesítőporral habosra keverjük, közben hozzáadunk kanalanként 1 dl olajat és
1dl vizet. Ehhez a masszához hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és nagyon óvatosan
belekeverjük a 4 tojás keménnyé vert habját.
Ezek után kettéválasztjuk a
tésztát, a felét kivajazott-lisztezett őzgerincformába öntjük. A tészta másik feléhez 2ek kakaóból, 2ek
meleg vízből és 2ek olajból készült masszát keverünk. A kakaós tésztát is
őzgerince tesszük és kisütjük mindkettőt. 5 percig 200fokos előmelegített
sütőbe, majd a fehéret még 30 percig 175 fokon, a kakaósat még kb 35 percig.
Készülnek a sütik az őzgerncben |
A krémhez:
15 dkg édesítőport kikeverünk 20dkg
margarinnal. Valamint felfőzünk egy csomag pudingport 2dl tejben. Majd alaposan
keverjük össze az ízesített margarint a kihűlt pudinggal.
Ha a sütemény kisült, kiborítjuk
és a gerinc mentén felszeleteljük, majd a krémünkkel a színeket váltogatva
összeragasztjuk.
Készül a krém |
A végén mázt készítünk a sütire.
A kakaót, az édesítőporral, kevés vízzel
felfőzzük. A tűzről levéve margarint keverünk bele. Ezzel leöntjük a rúd
süteményünket. Tároljuk hűtőben, amíg megdermed. Tálaláskor szeleteljük ferdén!
Elkészítési idő: kb 1,5-2 óra
1 (kb fél centis) szelet tartalma:
16g/CH.
-a-
No comments:
Post a Comment