Sunday, 3 March 2013

Almás és káposztás rétes


… úgy kezdődött, hogy a boltban nem tudtam ellenállni egy csomag réteslapnak. Mindig azt gondoltam, hogy a réteslapokat nem egyszerű mutatvány elkészíteni, és az igazi titkos recepteket nagymamáinknál, anyukáinknál és a Normafánál található rétesezőnél találhatjuk.
Nyilván egyszerűbb dolgom volt a már elkészített tésztával. Fontos, hogy a tészta cukormentes és a szénhidráttartalom is fel van tüntetve a csomagoláson, ami nagyon nagy könnyebbséget jelent a végén, a számolásnál.

Hozzávalók a káposzta töltelékhez
1 kisebb fej káposzta (500g)
olaj
bors
6 db édesítőbogyó
Hozzávalók az alma töltelékhez
7 közepes alma (700g)
fahéj
15db édesítőbogyó

Elkészítés:
A töltelékhez: A káposztát apróra vágjuk. Az olajat felhevítjük, rátesszük a káposztát, megsózzuk. Így elkezdjük párolni. Mikor a saját levét elpárologta borsot adunk hozzá. Felöntjük egy kevés vízzel, hozzáadjuk az édesítőt és lefedjük, fedő alatt pároljuk tovább, néha megkeverjük, és kis tűzön kellemes barnára pirítjuk.
Az almát meghámozzuk és lereszeljük, majd a fahéjjal fűszerezzük, 15 bogyót kanállal összetörünk, rászórjuk az almára. 10-15 percig főzzük, ne várjuk meg amíg kiereszti teljesen a saját levét.
A tészta: Az én csomagomban 8 db lap volt, ez négy rétes elkészítéséhez elegendő, mivel két lapot használunk egy rúd elkészítéséhez. A tésztalapokkal ne bűvészkedjünk sokáig, mivel könnyen törik, egy konyharuhára kiterítünk két lapot a tetejét vékonyan olajjal bekenjük, majd egy csíkban ráhalmozzuk a töltelékünket (jelen esetben az almát és a káposztát). Majd lassan a konyharuha segítségével feltekerjük a rétesünket. A végén a tetejét bekenjük olajjal, vagy tejfölös olajjal. Én az utóbbit választottam, mivel így nagyon szép lesz a rétesünk. 200 fokos előmelegített sütőben 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük.


Az elkészült rétesek :-)

Szénhidrát tartalom: (10db almás és 10 db káposztás rétes esetén)
almás: 9,3 g/CH
káposztás: 7,4 g/CH

No comments:

Post a Comment