… úgy kezdődött, hogy a boltban
nem tudtam ellenállni egy csomag réteslapnak. Mindig azt gondoltam, hogy a
réteslapokat nem egyszerű mutatvány elkészíteni, és az igazi titkos recepteket
nagymamáinknál, anyukáinknál és a Normafánál található rétesezőnél találhatjuk.
Nyilván egyszerűbb dolgom volt a
már elkészített tésztával. Fontos, hogy a tészta cukormentes és a szénhidráttartalom
is fel van tüntetve a csomagoláson, ami nagyon nagy könnyebbséget jelent a
végén, a számolásnál.
Hozzávalók a káposzta töltelékhez
1 kisebb fej káposzta (500g)
olaj
bors
só
6 db édesítőbogyó
Hozzávalók az alma töltelékhez
7 közepes alma (700g)
fahéj
15db édesítőbogyó
Elkészítés:
A töltelékhez: A káposztát apróra
vágjuk. Az olajat felhevítjük, rátesszük a káposztát, megsózzuk. Így elkezdjük
párolni. Mikor a saját levét elpárologta borsot adunk hozzá. Felöntjük egy
kevés vízzel, hozzáadjuk az édesítőt és lefedjük, fedő alatt pároljuk tovább,
néha megkeverjük, és kis tűzön kellemes barnára pirítjuk.
Az almát meghámozzuk és lereszeljük, majd a fahéjjal
fűszerezzük, 15 bogyót kanállal összetörünk, rászórjuk az almára. 10-15 percig
főzzük, ne várjuk meg amíg kiereszti teljesen a saját levét.
A tészta: Az én csomagomban 8 db
lap volt, ez négy rétes elkészítéséhez elegendő, mivel két lapot használunk egy
rúd elkészítéséhez. A tésztalapokkal ne bűvészkedjünk sokáig, mivel könnyen
törik, egy konyharuhára kiterítünk két lapot a tetejét vékonyan olajjal
bekenjük, majd egy csíkban ráhalmozzuk a töltelékünket (jelen esetben az almát
és a káposztát). Majd lassan a konyharuha segítségével feltekerjük a
rétesünket. A végén a tetejét bekenjük olajjal, vagy tejfölös olajjal. Én az utóbbit
választottam, mivel így nagyon szép lesz a rétesünk. 200 fokos
előmelegített sütőben 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Az elkészült rétesek :-) |
Szénhidrát tartalom: (10db almás
és 10 db káposztás rétes esetén)
almás: 9,3 g/CH
káposztás: 7,4 g/CH
No comments:
Post a Comment