Variációk egy témára... egy témára amit ebben a hidegben (a sarki szelek mar egy hete itt tanyáznak a Szigetorszagban) nem tudok megunni: a répaleves.
Korábban mar posztoltam egy sült répaleves receptet, jelen receptre a korábbihoz képest viszont jobban jellemezhető a pikantéria.
Hozzávalók:
- 2 ek örölt kömény
- 1 ek tört csili
- olivaolaj
- 600g répa
- vöröslencse
- 1 l erőleves
Elkészítés:
A vöröslencsét áztassuk be, majd vékony szeletekre aprítsuk fel a répát (nem szükséges megpucolni, csak jó alaposan megmosni).
Egy kis olivaolajon pirítsuk le a répát, eszméletlenül jó illata van a répának, ahogy szépen lassan megadja magát az olajos szaunának, s hogy az illathatást fokozzuk, adjuk hozza a répához a tört csilit. Az egész úgy fog kinézni, mintha jópár nyári kalapot egyszerre feldobtak volna a levegőbe.
A csilit a lecsöpögtetett vöröslencse követi, amit jól keverjük a csili és a répa köze, majd adjuk hozza a keverékhez a levest, és hagyjuk lassú tűzön, kevés kevergetés mellett pöfögni. Adjunk hozzá ízlés szerint sót, és borsot. Amint a répa megpuhult, turmixoljuk le a levest.
A végeredmény:
Korianderrel, vagy joghurttal a tetején szervírozzuk, nagyon finom, igazi lélekmelengető pikáns leves hideg téli éjszakákra. Ha kenyeret szeretnénk enni hozza, akkor indiai naan kenyérrel a legfinomabb.
No comments:
Post a Comment