Friday, 25 January 2013

Lélekmelengető csípős vöröslencse-répaleves

Variációk egy témára... egy témára amit ebben a hidegben (a sarki szelek mar egy hete itt tanyáznak a Szigetorszagban) nem tudok megunni: a répaleves. 
Korábban mar posztoltam egy sült répaleves receptet, jelen receptre a korábbihoz képest viszont jobban jellemezhető a pikantéria. 

Hozzávalók:
  • 2 ek örölt kömény
  • 1 ek tört csili
  • olivaolaj
  • 600g répa 
  • vöröslencse 
  • 1 l erőleves

Elkészítés:
A vöröslencsét áztassuk be, majd vékony szeletekre aprítsuk fel a répát (nem szükséges megpucolni, csak jó alaposan megmosni).
Egy kis olivaolajon pirítsuk le a répát, eszméletlenül jó illata van a répának, ahogy szépen lassan megadja magát az olajos szaunának, s hogy az illathatást fokozzuk, adjuk hozza a répához a tört csilit.  Az egész úgy fog kinézni, mintha jópár nyári kalapot egyszerre feldobtak volna a levegőbe.


A csilit a lecsöpögtetett vöröslencse követi, amit jól keverjük a csili és a répa köze,  majd adjuk hozza a keverékhez a levest, és hagyjuk lassú tűzön, kevés kevergetés mellett pöfögni. Adjunk hozzá ízlés szerint sót, és borsot. Amint a répa megpuhult, turmixoljuk le a levest.

A végeredmény:


Korianderrel, vagy joghurttal a tetején szervírozzuk, nagyon finom, igazi lélekmelengető pikáns leves hideg téli éjszakákra. Ha kenyeret szeretnénk enni hozza, akkor indiai naan kenyérrel a legfinomabb.






No comments:

Post a Comment