Sunday, 13 January 2013

Rizsfelfújt

Gyönyörűen esik kint a hó, nem is illik ehhez más jobban mint gyerekkorom kedvence a rizsfelfújt, vagyis a rizskók.Természetesen készíthetjük télen-nyáron, hiszen mindig finom!


Hozzávalók:

12 dkg rizs
10 db édesítőbogyó
5dl tej
1dl víz
2 tojás
reszelt citromhéj
csipet fahéj
1ek. liszt
1tk. sütőpor
margarin

A rizst felforraljuk a bogyókkal, a tejjel, a vízzel, a csipet fahéjjal és reszelt citromhéjjal, majd addig főzzük, míg a rizsszemek teljesen meg nem puhulnak. Ezek után megvárjuk, míg kihűl egy kicsit a massza és belekeverünk két tojássárgáját, amelyhez egy kis margarint is adunk. A két tojás fehérjét habbá verjük, olyan habbá, amelyet a fejünk fölé tudunk emelni, anélkül, hogy a fejünkre hullana az egész. J A végén óvatosan a tojás fehérjét, egy evőkanál lisztet és egy teáskanál sütőport keverünk a rizsmasszához.
A keverékünket sütőtálba tesszük, amelyet előtte 1tk. margarinnal kikentünk és lisztet szórtunk rá. Süssük 30 percig 120 fokos sütőben.
Tálaljuk csoki szósszal vagy ha valaki szeretné felidézni a retro 80-as éveket, akkor szörpöt is önthet rá, remek cukormentes szörpöket lehet manapság már kapni.

Rizsfelfújt

Anyukám féle csokiszósz Bodi fakanalával

6ek. glukonon
6ek. kakaópor
2ek. víz
1dl tejszín
kevés margarin a fényesítéshez

Tűzön keverjük össze az anyagokat a tejszín és a margarin kivételével. Majd 5 perces kevergetés után adjuk hozzá a tejszínt, és a fénye miatt 1.tk margarint. A végén a csokiszószba szórjunk szeletet citrom- és narancshéjat. Mennyei lesz minden íz, amit ebbe forgatunk meg. J

Rizsfelfújt csokiszósszal

A rizsfelfújt tartalma: 120g/CH (én 18 szeletre osztottam, így egy szelet 6,7g/CH-t tartalmaz)

Hasznos tanács:

A rizs elkészítéséhez is használhattam volna por alakú édesítőt (cukrot), de rengeteg szénhidrátot spóroltam, mivel inkább édesítő bogyóval készítettem.

-a-

No comments:

Post a Comment