Friday, 25 January 2013

Casanova rizottoja

Hogy miért pont Casanova risottoja?  Ugyanis a zellerszár afrodiziákum...

Szerintem az egyik olyan zöldség amit méltánytalanul elhanyagolunk, pedig nem csak a Bloody Mary kísérőjeként kiváló.

Íze nagyon jól harmonizál az eperrel, s volt otthon jófajta eperízű rozé borom, rizotto rizs meg persze jó pár zellerszáram, s pikk-pakk el is készült a vasárnapi ebéd.

Hozzávalók:
  • 1 közepes hagyma
  • olivaolaj
  • 1 bögre rizotto-rizs
  • 1 bögre rozé bor
  • 1 bögre zellerszár apróra vágva
  • 1 liter erőleves
  • Fél bögre mascarpone, vagy krémtúró
  • Fél bögre reszelt parmezán
  • egy tenyérnyi száritott vagy friss bazsalikom
  • 6 szárított paradicsom
  • egy maroknyi szeletelt mandula


Elkészítés:
A hagymát apróra szeleteljük, és forrón olajon lepirítjuk, s amikor már kezd üveges lenni, hozzáadjuk a rizst, jól átforgatjuk, s addig pirítjuk, amíg a rizs is üveges lesz.
Ekkor jön a rozé, imádom az eper illatú felhőt, s ha kibugyogta magát a bor, illetve úgy tűnik, hogy a rizs elfogyasztotta a maga kupicáját, akkor kell hozzáadni a felszeletelt zellerszárat, majd pirítsuk át a keveréket.
Sózzuk, borsozzuk, majd kevergetés mellett, merőkanalanként hozzákeverjük a levest a rizshez, mindig csak annyit, amennyit a rizs felvesz.
Ha elfogyott a levesünk, keverjük a rizshez a mascarponét, és az apróra szeletelt szárított paradicsomot és a bazsalikomot.



A végeredmény:
Parmezánnal, és pirított mandulával a tetején igazi nyárilatú téli remek, én rozéval fogyasztottam, igazi csemege.

Jó étvágyat!

P.S.  A recept eredetije az Abel & Cole-t illeti, ez az én rozéboros, szárított paradicsomos variációm viszont.

No comments:

Post a Comment