Szerintem az egyik olyan zöldség amit méltánytalanul elhanyagolunk, pedig nem csak a Bloody Mary kísérőjeként kiváló.
Íze nagyon jól harmonizál az eperrel, s volt otthon jófajta eperízű rozé borom, rizotto rizs meg persze jó pár zellerszáram, s pikk-pakk el is készült a vasárnapi ebéd.
Hozzávalók:
- 1 közepes hagyma
- olivaolaj
- 1 bögre rizotto-rizs
- 1 bögre rozé bor
- 1 bögre zellerszár apróra vágva
- 1 liter erőleves
- Fél bögre mascarpone, vagy krémtúró
- só
- Fél bögre reszelt parmezán
- egy tenyérnyi száritott vagy friss bazsalikom
- 6 szárított paradicsom
- egy maroknyi szeletelt mandula
Elkészítés:
A hagymát apróra szeleteljük, és forrón olajon lepirítjuk, s amikor már kezd üveges lenni, hozzáadjuk a rizst, jól átforgatjuk, s addig pirítjuk, amíg a rizs is üveges lesz.
Ekkor jön a rozé, imádom az eper illatú felhőt, s ha kibugyogta magát a bor, illetve úgy tűnik, hogy a rizs elfogyasztotta a maga kupicáját, akkor kell hozzáadni a felszeletelt zellerszárat, majd pirítsuk át a keveréket.
Sózzuk, borsozzuk, majd kevergetés mellett, merőkanalanként hozzákeverjük a levest a rizshez, mindig csak annyit, amennyit a rizs felvesz.
Ha elfogyott a levesünk, keverjük a rizshez a mascarponét, és az apróra szeletelt szárított paradicsomot és a bazsalikomot.
A végeredmény:
Parmezánnal, és pirított mandulával a tetején igazi nyárilatú téli remek, én rozéval fogyasztottam, igazi csemege.
Jó étvágyat!
P.S. A recept eredetije az Abel & Cole-t illeti, ez az én rozéboros, szárított paradicsomos variációm viszont.
No comments:
Post a Comment