Ideát visszahűlt tavasziasra az idő (piszkosul élvezem, olyan, mint gyerekkoromban volt a tavasz, amikor az iskolába menet még hideg volt, de délben már csak pólóban rohangáltunk az udvaron.
Szóval végre jó idő van és így szombaton végre valahára elmentem túrázni A megtett 18 km ugyan nem sok, (Aveburyben voltam, ami Stonehengehez hasonló építmény, s szinten a világörökség része) ellenben elég volt ahhoz, hogy ne legyen kedvem hosszan konyhatündérkedni vasárnap.
Így egy brit klasszikushoz fordultam, miután felmértem a hűtő tartalmát.
Három alapleves van ebben a szigetországban a póréhagyma és krumplileves, a répa és korianderleves, valamint a brokkoli és stilton leves és ez utóbbi került vasárnap az asztalra.
- 1 fej brokkoli
- 1 nagy krumpli
- 1 fej hagyma
- 1 l húsleves
- 140 g stilton vagy alternatív kéksajt
Amíg nem ettem stiltont, nem kedveltem a kéksajtot, de van valami csodálatos ebben a krémes penészes brit sajtban.
Nagyon finom önmagában, vagy pirítósra kenve, de ebben a levesben is kiválóan remekel.
Pofonegyszerű a leves elkészítése és a "vegyünk egy hagymát" kezdet itt is ismerősen fog csengeni. Pirítsuk le a hagymát majd adjuk hozzá a kockára vágott krumplit és öntsük fel húslevessel. Sózzuk borsozzuk, (a bors nagyon nagyon kell ehhez a leveshez), majd 10 perc után adjuk hozzá a rózsáira szedett brokkolit, és főzzük amíg megpuhulnak a zöldségek. Turmixoljuk le, majd morzsoljuk bele a krémlevesbe a sajtot, egyszer forgassuk át a tűzön, és már tálalhatjuk is.
A brokkoli és a sajt kombinációja nagyon jól megy dióhoz és mandulához, ezert én egy kis mandulával tálaltam fel a levest.
Manna.
No comments:
Post a Comment