Hozzávalók:
- 2 szál sárgarépa
- 1 fej brokkoli (nagyobb)
- 1 fej karfiol
- 10 fej csiperke gomba
- 1 db szűzpecsenye
- 1 db kisebb vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dl jó minőségű száraz vörösbor
- 1 db vajas tészta (boltban vásárolt)
- 10 dkg vaj
- 1 db tojás sárgája
- 2 csokor petrezselyem
- 1 csokor metélőhagyma
- 1 csokor kakukkfű
- Fűszerek: só, bors
- napraforgó olaj
Wellington szűzpecsenye párolt zöldségekkel vörösboros mártásban |
A szűzpecsenye
előkészítésével és fűszerezésével fogjuk kezdeni az ételünket. A húst formázzuk
meg, vágjuk le a fej részét és a másik felén a vékonyodó részt, ekkor egy
egyenlő vastagságú kb. 20 cm hosszúságú szeletet kell kapnunk. A húsról a
hártyát távolítsuk el. Szórjunk a vágódeszkára egész zöldborsot, kakukkfüvet és
sót, melyeket vágjunk rusztikus darabokra, majd terítsük szét a deszkán és
forgassuk bele a sertés szüzet, és hagyjuk egy kicsit állni. Következő lépésben
tisztítsuk meg és daraboljuk fel a zöldségeket nagyobb darabokra, apró kockákra
a vöröshagymát, fokhagymát és a gombát.
Készül a szűzpecsenye :-) |
Forrósítsunk fel egy
serpenyőt füstölésig, öntsünk bele egy kis étolajat. Helyezzük bele a húst és
minden oldalára pirítsunk kérget, ha elkészült tegyük félre pihentetni. Amíg a
hús pihen, elkészítjük a gombapépet. Olvasszunk egy serpenyőben vajat, majd
rakjuk bele a vöröshagymát és pirítsuk le, utána adjuk hozzá a gombát, sózzuk
és picit borsozzuk. A só hatására a gomba levet ereszt, addig kell pirítani,
amíg a folyadék el nem párolog, illetve pirítás közben a gomba fel nem szívja,
majd beletesszük a fokhagymát és egy kicsi apróra vágott petrezselymet. Az
elkészült gombánkat konyhai daraboló készülékben pépesítjük.
Gombapirítás |
A feldarabolt zöldségeket
forrásban lévő sós vízbe rakjuk addig, amíg félig megpuhulnak, majd leszűrjük
és lecsepegtetjük. Lecsepegtetést követően egy serpenyőben vajat olvasztunk,
majd a zöldségeket átforgatjuk benne és a végén apróra vágott petrezselymet
adunk hozzá.
A mártásunkat ugyan abban
a serpenyőben fogjuk elkészíteni, amiben a húst elősütöttük. Melegítsük fel a
serpenyőt és adjunk hozzá egy kis étolajat, rakjuk bele a maradék vöröshagymát,
sózzuk, borsozzuk, majd helyezzük bele a felaprított metélőhagymát és futtassuk
át a serpenyőben. Öntsük hozzá a vörösbort és ugyan annyi alaplevet. Még forrás
előtt rakjuk bele a felaprított petrezselymet és kakukkfüvet, majd forraljuk
fel és redukáljuk a folyadékot a fele mennyiségre. Ha megvan, húzzuk félre és
lisztes vajjal dúsítsuk, keverjük el és tegyük vissza a tűzre. Forraljuk fel
újból, és hagyjuk öt percig kevergetés mellett. Az így kapott mártásunkat
szűrjük le és tálaláskor adjuk az ételünkhöz.
No comments:
Post a Comment