Sunday, 10 February 2013

Wellington szűzpecsenye párolt francia zöldséggel és vörösboros zöldfűszeres mártással



Hozzávalók:

  •        2 szál sárgarépa
  •        1 fej brokkoli (nagyobb)
  •        1 fej karfiol
  •        10 fej csiperke gomba
  •        1 db szűzpecsenye
  •        1 db kisebb vöröshagyma
  •        1 gerezd fokhagyma
  •        2 dl jó minőségű száraz vörösbor
  •        1 db vajas tészta (boltban vásárolt)
  •        10 dkg vaj
  •        1 db tojás sárgája
  •        2 csokor petrezselyem
  •        1 csokor metélőhagyma
  •        1 csokor kakukkfű
  •        Fűszerek: só, bors
  •        napraforgó olaj
Wellington szűzpecsenye párolt zöldségekkel vörösboros mártásban

A szűzpecsenye előkészítésével és fűszerezésével fogjuk kezdeni az ételünket. A húst formázzuk meg, vágjuk le a fej részét és a másik felén a vékonyodó részt, ekkor egy egyenlő vastagságú kb. 20 cm hosszúságú szeletet kell kapnunk. A húsról a hártyát távolítsuk el. Szórjunk a vágódeszkára egész zöldborsot, kakukkfüvet és sót, melyeket vágjunk rusztikus darabokra, majd terítsük szét a deszkán és forgassuk bele a sertés szüzet, és hagyjuk egy kicsit állni. Következő lépésben tisztítsuk meg és daraboljuk fel a zöldségeket nagyobb darabokra, apró kockákra a vöröshagymát, fokhagymát és a gombát.

Készül a szűzpecsenye :-)

Forrósítsunk fel egy serpenyőt füstölésig, öntsünk bele egy kis étolajat. Helyezzük bele a húst és minden oldalára pirítsunk kérget, ha elkészült tegyük félre pihentetni. Amíg a hús pihen, elkészítjük a gombapépet. Olvasszunk egy serpenyőben vajat, majd rakjuk bele a vöröshagymát és pirítsuk le, utána adjuk hozzá a gombát, sózzuk és picit borsozzuk. A só hatására a gomba levet ereszt, addig kell pirítani, amíg a folyadék el nem párolog, illetve pirítás közben a gomba fel nem szívja, majd beletesszük a fokhagymát és egy kicsi apróra vágott petrezselymet. Az elkészült gombánkat konyhai daraboló készülékben pépesítjük. 

Gombapirítás
Elővesszük az elősütött és pihentetett húsunkat és a tetejét megkenjük felvert tojássárgájával, majd a gombapépet a hús tetejére helyezzük. A boltban vásárolt vajas tésztánkat lisztezett deszkán kinyújtjuk fél centi vastagságúra, úgy, hogy akkora darabot kapjunk, amivel be tudjuk takarni a húst. A kinyújtott tésztába becsomagoljuk a szüzet és a felesleges tésztát levágjuk, a tetejét tojássárgájával megkenjük, hogy szép fényes legyen. 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük 25 percre. Ha elkészült vegyük ki és pihentessük. 

A feldarabolt zöldségeket forrásban lévő sós vízbe rakjuk addig, amíg félig megpuhulnak, majd leszűrjük és lecsepegtetjük. Lecsepegtetést követően egy serpenyőben vajat olvasztunk, majd a zöldségeket átforgatjuk benne és a végén apróra vágott petrezselymet adunk hozzá.

A mártásunkat ugyan abban a serpenyőben fogjuk elkészíteni, amiben a húst elősütöttük. Melegítsük fel a serpenyőt és adjunk hozzá egy kis étolajat, rakjuk bele a maradék vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk, majd helyezzük bele a felaprított metélőhagymát és futtassuk át a serpenyőben. Öntsük hozzá a vörösbort és ugyan annyi alaplevet. Még forrás előtt rakjuk bele a felaprított petrezselymet és kakukkfüvet, majd forraljuk fel és redukáljuk a folyadékot a fele mennyiségre. Ha megvan, húzzuk félre és lisztes vajjal dúsítsuk, keverjük el és tegyük vissza a tűzre. Forraljuk fel újból, és hagyjuk öt percig kevergetés mellett. Az így kapott mártásunkat szűrjük le és tálaláskor adjuk az ételünkhöz.   


Wellington szűzpecsenye
Bodi


No comments:

Post a Comment